Tehnike opuštanja disanjem

Terapeutski manualni tretmani su namjenjeni za opuštanje tijela i uklanjanje napetosti i bolova u mišićima i kralježnici. Osim toga, poboljšavaju san, uklanjaju nesanicu, migrene i stres.

U Adora Beauty Centru nudimo vam nekoliko vrsta terapeutskih tretmana. Izaberite onaj koji odgovara vama, opustite se i otkrijte novi način uživanja.

Opuštanje tehnikama disanja

Pravilno i svjesno disanje je osnova dobrog zdravlja.

Da bismo živjeli i održavali svoje tijelo, zrak koji udišemo i način kako dišemo su vrlo važni aspekti.

Kad smo pod stresom i napeti dišemo brzo i površno. Suprotno tome, kada se tijelo opusti, disanje je duboko i sporo. Stoga način na koji dišemo odražava naše fizičko i psihičko stanje uma. To pokazuje i naš svakodnevni jezik: oni koji odahnu opuštaju se nakon razdoblja napetosti. S druge strane, zna se dogoditi da zadržite dah od čuđenja ili tjeskobe, ali i od napetosti. A kad zatajimo riječi, to znači da smo bez daha.

Većinu vremena dišemo nesvjesno i automatski. No, za razliku od drugih tjelesnih funkcija, kao što su probava i rad srca, također možemo svjesno kontrolirati svoje disanje. I ovaj pojam možemo iskoristiti u našu korist.

U osvještavanju načina i kvalitete disanja pomoći će vam i educirati vas vaš terapeut, vježbama potpunog i svjesnog disanja kako biste ih primjenjivali u svakodnevnom životu .

 

Čemu služe vježbe disanja?

Upravljanje stresom disanjem, ovisi o tome kako funkcionira vegetativni živčani sustav. Pojednostavljeno rečeno, unutar ovog sustava postoji “živac napetosti”, simpatički živac i “živac za opuštanje”, parasimpatički živac. Kada ste uzbuđeni, napeti i pod stresom, aktivira se živac napetosti. Tijelo se priprema dati sve od sebe. Zbog toga se broj otkucaja srca povećava, disanje je brže i pliće. U stanju opuštenosti tijelo se oporavlja, srce kuca sporije, disanje postaje mirnije i dublje. Ova reakcija, koju tijelo kontrolira, može se izazvati namjerno: duboko i mirno disanje, posebno s naglaskom na izdisaju, signalizira tijelu da se smiri. Razina stresa se smanjuje.

Vježbe opuštanja disanjem koriste da bi osvijestili kvalitetu našeg disanja. Nema potrebe za kompliciranim vježbama za opuštanje kroz tehnike disanja. Dovoljno je obratiti pažnju na način i kvalitetu udisaja i izdisaja, te uključiti i dijafragmalno disanje da bi ono postalo svjesno i potpuno.

Potpuno disanje podijeljeno je u tri faze: dijafragmalno disanje, torakalno disanje i klavikularno disanje. U potpunom disanju ove tri faze postaju jedan tok, ali prije početka mogu se prakticirati jedna po jedna, kako biste shvatili razlike.

 

  • Trbušno ili dijafragmalno disanje

Trbušno disanje uključuje dijafragmu. Prilikom udisaja, dijafragma se pomiče prema dolje, a zatim se uz izdisaj vraća prema gore. Trbušno ili dijafragmalno disanje temelj je disanja jer nam pomaže da u potpunosti iskoristimo kapacitet pluća, usporava dah na prirodan način i potiče opuštanje. Kod trbušnog disanja zrak dopire do donjeg dijela pluća.

 

  • Torakalno disanje

Kod torakalnog disanja tijekom udisaja, naša se rebra pomiču prema van, stvarajući fazu širenja. Možemo staviti ruke na strane rebra tijekom potpunog disanja kako bismo osjetili ovaj pokret. Torakalnim disanjem zrak dopire do središnjeg dijela pluća.

 

  • Klavikularno disanje

Zahvaljujući klavikularnom disanju, zrak koji unosimo u svoje tijelo ide prema gornjem dijelu pluća. Gornji dio prsnog koša i ključne kosti se šire i potom se uz izdisaj vraćaju u svoj prirodni položaj.

 

Ove tri faze disanja javljaju se spontano u našem svakodnevnom životu. Na primjer, disanje je trbušno i sporije kada smo opušteni, dok je torakalno ili klavikularno kada smo jako napeti, uplašeni ili pod stresom. Zato je u situacijama tjeskobe i stresa sporo i duboko trbušno ili dijafragmalno disanje korisno za opuštanje: polagano kretanje daha smiruje tijelo i um.

Vježbanje potpunog i svjesnog disanja možete prakticirati u bilo koje doba dana. To je antistresno disanje, korisno za opuštanje kada se osjećate napeti ili tjeskobni. Pospješuje dobar odmor, pa ga možete vježbati i prije spavanja nekoliko minuta.

Kako ne biste izgubili koncentraciju, uvijek držite pozornost na dahu dok se diže i spušta poput vala. Kako biste potaknuli koncentraciju, držite oči zatvorene tijekom faze udisaja i izdisaja.

Opuštanje ponavljajte tijekom dana, kad god je potrebno. U svega nekoliko minuta svjesnog i potpunog disanja, postići ćete osjećaj smirenosti i poboljšati koncentraciju.

 

Sanja Vulić Bulat
Integrativni osteopatski terapeut

Kontaktirajte nas

    * obavezna polja